Buna ziua! azi va voi prezenta un rezumat a unui plan de afaceri al carui obiect principal de activitate il reprezinta cresterea prepelitelor.
Planul de afaceri cuprinde mai multe capitole:
I CUPRINS
II DESCRIEREA AFACERI
III PRODUSE SI SERVICII
IV PLAN DE MARKETING
V PLAN OPERATIONAL
VI MANAGEMENT SI ORGANIZARE
VII COSTURI AFACERE
VIII PLAN FINANCIAR
II DESCRIEREA AFACERI
Cresterea prepelitelor reprezinta o buna oportunitatea de afacere asta in primul rand carni foarte gustoase .Carnea de prepelita se bucura de o mare cuatare atat la noi in tara cat si in alte tari fiind folosite ca hrana inca din cele mai vechi timpuri.La noi in tara piata de prepelite are un potential de crestere mare.Si de aceea consider ca demararea unei afaceri al carui obiect principal de activitate il reprezinta cresterea prepelitelor este o buna oportunitate de afaceri.
In Romania prepelitele au fost crescute si selectionate inca din anul 1960 in cadrul I.C.A.P.A.M Balotesti iar dupa 1990 s-a exitns rapid catre firme mici .Prepelitele sunt exploatate atat pentru carne cat si pentru oua.Cresterea prepelitelor nu este o activitate destul de grea ne propunem sa crestem prepelite atat pentru carne cat si pentru oua.Piata noastra tinta o reprezinta lanturile de hypermarketuri,restaurantele,magazinele cu preparate din carne si distribuitorii .
Produsul nostru este destinat tuturor consumatoriilor ,adica persoanelor interesate de o alimentatie sanatoasa,aria de desfasurare a activitatii o reprezinta in prima etapa Judetul Constanta.Afacerea va fi condusa de catre un singur asociat .
III PRODUSUL
Carnea si oul de prepelita sunt cunoscute pentru caracteristicile medicale pe care acestea le indeplinesc fiind recomandate pentru tratarea diferitelor afectiuni ale inimii ,ale stomacului,ale sistemului circular sau ale aparatului respirator.Comparativ cu oul de gaina oul de prepelita are un continut de colesterol de 1,4 % fata de 4% cat se inregistreaza fata de oul de gaina.
Din punct de vedere al continutului de vitamine si minerale oul de prepelita oul de prepelita are de 6 ori mai mult vitamina B1,de 5 ori mai mult fier si fosfor decat oul de gaina.
In lume exista aproximativ 15 tipuri de prepelita dintre cele mai importante amintim :"prepelita japoneza","prepelita faraon" care sunt cel mai des intalnite in crescatorii.Un aspect important de care ar trebui sa tineti seama este acela al spatiului unde sa amplasati boxele,deobicei preplitele nu solicita un spatiu mare .Pe un spatiu de 1m patrat pot fi tinute aproximativ 120 prepelite.Densitatea recomandata pentru 1 metru patrat fiind de 80-100 capete pentru a obtine o productie obtima.Temperatura mediului ambiant trebuie sa fie cuprinsa intre valorile de 18-25 grade celsius si feriti de curent.
crescatoriile de prepelite pot fi orientate fie pentru cresterea de oua ,carne sau mixte .Specialistii recomanda pentru fecundare 3 masculi si 9 femele pentru a asigura o fecundare de 100%.
Nutritia:
Nutritia prepelitelor reprezinta 70 % din investitia initiala facuta de un crescator intr-o astfel de afacere.in general in Romania hranirea prepelitelor se face cu furaje uscate in diferite combinatii.Un proces de hranire obisnuit poate consta intr-o dieta apropiata de cea a gainilor, suplimentata cu proteine precum faina de peste, srot de soia sau lapte praf furajer.
Pentru o crescatorie profesionista, in care este necesar un proces de crestere mai rapid, se va apela la diete cu un inalt grad de proteine. Un ou de prepelita cantareste aproximativ 10% din greutatea prepelitei adulte, fata de 5-6% cat este raportul la gaina, iar o prepelita poate produce si 2 oua in 24 de ore. Astfel, calitatea furajului utilizat la hranire devine esentiala, de compozitia lui depinzand asigurarea sanatatii pasarii si implicit calitatea oualor rezultate. Pentru prepelitele aproape ajunse la maturitate, se recomanda o dieta care sa contina cel putin 1,25% fosfor si 3,5% calciu, desi se poate ajunge si la o pondere de 3,9% calciu in perioadele calduroase de vara, atunci cand prepelitele mananca mai putin, dar au nevoie de calciu pentru oua. Este de retinut faptul ca o prepelita adulta consuma intr-o zi o cantitate de furaj de aproximativ 25 de grame.
Incubarea:
Prepelitele prezinta o maturizare sexuala precoce, astfel ca femela depune primul ou dupa 6-7 saptamani, si poate depune pana la 350 oua intr-un an, iar masculii pot fi folositi la acuplare dupa 40 de zile. Incubarea de prepelite si cresterea acestora nu sunt foarte complicate, insa este esential ca ouale folosite pentru incubat sa nu fie mai vechi de 10 zile. Temperatura de incubare este de 37,5 grade Celsius, si umiditatea de 60% in primele 14 zile. Din ziua a 14-a, pana la iesirea din oua, temperatura ramane intre aceleasi limite ca in perioada anterioara, dar umiditatea trebuie ridicata la 80%. Puii de prepelita se iau din incubator cand sunt uscati bine. In prima perioada de crestere a puilor de prepelite trebuie mentinuta temperatura de 37 grade Celsius. Pentru administrarea de apa se pot utiliza adapatoare pentru pasari, iar ca furaj se poate administra, in primele 5 saptamani, Starter pentru curci sau starter anume pentru prepelite.
IV PLAN DE MARKETING
Principalele piete de desfacere pentru valorificarea prepelitelor il reprezinta hypermarketurile,restaurantele si hotelurile din judetul Constanta cu o populatie de 340 000 locuitori reprezinta principala piata de desfacere
Avantajele si beneficiile cresteri de prepelite:
• dimensiunile mici (care permit de exemplu sa gazduim 100-110 indivizi pe metru patrat);
• cantitatea mica de furaje consumata zilnic (25-30g pentru o prepelita adult);
• pentru demararea unei mici crescatorii investitia este convenabila
• ouatul precoce, abundent si regulat (femela depune primul ou dupa 6-7 saptamani, iar daca este bine ingrijita poate produce pana la 350 oua/an)
• prepelita de carne (faraon) poate fi comercializata la 40-50 de zile avand o greutate de cca. 350-400 grame/buc
• crestere si maturizare sexuala rapida (dupa 40 de zile masculii sunt folositi pentru reproductie)
• rezistenta la boli (daca se pastreaza conditiile optime de igiena, furajare si climat nu apar probleme de sanatate)
• intrebuintari multiple: oua, carne, repopulare, dresajul cainilor de vanatoare.
Consumatorii:
Populatia orasului Constanta reprezinta piata tinta a politicii noastre de marketing ,ea cuprinzand populatia din toate grupele sociale indiferent de varsta carnea de prepelita avand o mare cautare in randul populatiei datorita gustului si nivelului scazut de colesterol.
In urma unei analize efectuate am identificat aproximativ 50 de hoteluri si restaurante ca potentiali clienti,dar si retelele de supermerketuri si hypermaketuri cum ar fi:(Profi,Aliment Murfatlar,Metro,Carefour,Kaufland,Selgros,Real)
Competitia:
In urma analizei desfasurate in judetul Constanta am ajuns la concluzia ca piata este dominata de mici fermieri care nu poat sa aisgure cerinta de pe piata .Avantajul fata de concurenta este acela ca avem deja incheiate contracte cu retele de supermarketuri .Deasemenea productia care o preconizam este mult mai mare fata de concurenta.
Promovarea:
Politica firmei ales o metoda de promovare agresiva si anume de a discuta direct cu clientii si ai ma refer la lanturile de supermarketuri aflate in judetul Constanta ,unde am reusit sa incheiem precontracte cu aceste firme la un pret de 30 ron/kg de carne
Locatia:
Locatia unde ferma isi va derula activitatea o reprezinta localitatea Valu lui Traian din judetul Constanta
Canalele de distributie:
Marfa va fi preluata de la sediul firmei catre lanturile de supermarketuri
V PLAN OPERATIONAL (urmeaza continuarea)
PORTAL ANTREPRENORIAT ,ANALIZE FINANCIAR ECONOMICE,IDEI DE AFACERI,OPORTUNITATI DE AFACERI,STRATEGII DE MANAGEMENT SI MARKETING,RESURSE UMANE
Monday, September 19, 2011
Tuesday, September 13, 2011
CUM INREGISTRAM IN CONTABILITATE CONTRACTELE DE DREPTURI DE AUTOR?
Impozitarea si implicit monografia contabila a platii unor drepturi de autor rezulta din aplicarea OUG 82/2010 privind modificarea OUG 58/2010 pentru modificarea codului fiscal si alte masuri cu caracter financiar fiscal.
Potrivit articolului III alin 1 si alin3 din OUG 82/2010 pentru persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si nu sunt beneficiari ai sistemului public de pensii (nu sunt pensionari) se datoreaza urmatoarele impozite si contributii:
Baza de calcul pentru aplicarea acestor impozite si contributii este un venit brut determinat ca diferenta intre venitul realizat si o cota de cheltuieli forfetare in procent de 20% conform art 50 alin 1 lit a din Codul fiscal colaborat cu prevederile de la articolul IIalin 17 din OUG 82/2010
Baza de calcul a asigurarilor sociale reprezentand contributia la pensii si la fondul de somaj este plafonata la 5 salarii medii brute luate in calcul la determinarea bugetului asigurarilor sociale in 2011 .
Din punct de vedere al determinarii impozitului pe venit,platitorul de venit cu o retinere de 10 % conform articolului 52 alin 2 lit(a) din Codul Fiscal .Urmand ca persoana fizica sa depuna pana la data de 15 mai a anului urmator declaratia de venit global si va regulariza declaratia de impozit
Contractual partile pot opta pentru retinerea integrala prin stoparea la sursa a impozitului in cota de 16 % caz in care impozitul este unul final iar persoana fizica numai depune declaratia de venit global.Retinerea si plata impozitelor si contributiilor este in sarcina platitorului de venit,ce va plati la buget impozitele si contributiile retinute pana la data de 25 ale lunii urmatoare si are obligatia depunerii declaratiei unice 112 tot pana la aceasta data.
In cazul in care beneficiarul de venit este pensionar sau avocat (asigurat in alt sistem decat cel public) se retine numai impozitul pe venit si se declara prin declaratia 100
Inregistrari contabile:
628=401
401=%
4312
4372
444
628-alte cheltuieli cu servicii executate la terti
401-furnizori
4312-contributia personalului la asigurari sociale
4372-contributia personaluli la fondul de somaj
444-impozit pe salarii
Potrivit articolului III alin 1 si alin3 din OUG 82/2010 pentru persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si nu sunt beneficiari ai sistemului public de pensii (nu sunt pensionari) se datoreaza urmatoarele impozite si contributii:
- contributia individuala la sistemul public de pensii procent 10,5 %
- contributia individuala la fondul de somaj procent 0,5%
Baza de calcul pentru aplicarea acestor impozite si contributii este un venit brut determinat ca diferenta intre venitul realizat si o cota de cheltuieli forfetare in procent de 20% conform art 50 alin 1 lit a din Codul fiscal colaborat cu prevederile de la articolul IIalin 17 din OUG 82/2010
Baza de calcul a asigurarilor sociale reprezentand contributia la pensii si la fondul de somaj este plafonata la 5 salarii medii brute luate in calcul la determinarea bugetului asigurarilor sociale in 2011 .
Din punct de vedere al determinarii impozitului pe venit,platitorul de venit cu o retinere de 10 % conform articolului 52 alin 2 lit(a) din Codul Fiscal .Urmand ca persoana fizica sa depuna pana la data de 15 mai a anului urmator declaratia de venit global si va regulariza declaratia de impozit
Contractual partile pot opta pentru retinerea integrala prin stoparea la sursa a impozitului in cota de 16 % caz in care impozitul este unul final iar persoana fizica numai depune declaratia de venit global.Retinerea si plata impozitelor si contributiilor este in sarcina platitorului de venit,ce va plati la buget impozitele si contributiile retinute pana la data de 25 ale lunii urmatoare si are obligatia depunerii declaratiei unice 112 tot pana la aceasta data.
In cazul in care beneficiarul de venit este pensionar sau avocat (asigurat in alt sistem decat cel public) se retine numai impozitul pe venit si se declara prin declaratia 100
Inregistrari contabile:
628=401
401=%
4312
4372
444
628-alte cheltuieli cu servicii executate la terti
401-furnizori
4312-contributia personalului la asigurari sociale
4372-contributia personaluli la fondul de somaj
444-impozit pe salarii
Monday, September 12, 2011
THEO PAPHITIS ANTREPRENORUL CU VIZIUNE LIBERALA
Theo Paphitis antreprenorul britanic cunoscut publicului prin showul de televiziune "Dragons' Den vorbeste despre convingerile sale liberale"The government should leave us alone" el militeaza pentru o diminuare a implicari statului .Daca stam sa privim mai atent si analizam situatia datoriilor statelor europene intelegem dece statul este de vina pentru situatia in care s-a a ajuns prin cresterea cheltuielilor sociale care au crescut in ultimii zeci de ani,facand din el o sursa neepuizabila de risip bani.
In opinia lui Theo Paphitis in opinia sa:"Staul ar trebui sa inceteze cu politicile sale impovaratoarea asupra mediului de business cu legislatia lui fiscala care face imposibila dezvoltarea oricarei afaceri"
Theo Paphitis un adversar al guvernului britanic este de parere ca guvernul britanic nu face nimic pentru a ajuta activitatea antreprenoriala din Regat.
El este de parere ca lansarea in activitatea antreprenoriala reprezinta o adevarata provocare pentru viitori antreprenori in acest context economic.Inainte dea deveni faimos Teo a contribuit la crearea unor branduri de renume ca:"Ryman" ,Stationery Box" ,"La Senza"
El este de parere ca cei care vor sa se inbogateasca repede ar trebui sa lase activitatea antreprenoriala deoparte si sa cheltuie bani la cazino daca vor sa se inbogateasca peste noapte.
Activitatea antreprenoriala in conceptia lui inseamna in primul rand munca al carui roade le culegi tarziu
Wednesday, September 7, 2011
INREGISTRARI CONTABILE AFERENTE REALIZARII UNEI CIFRE DE AFACERI INFERIOARE PLAFONULUI DE SCUTIRE DE TVA
De la inceputul anului au intrat in vigoare noi reglementari in ceea ce priveste scutirea de TVA a contribuabililor.datorita acestui lucru identificarea inregistrarilor contabile aferente operatiuni de trecere de la statutul de platitor de TVA si neplatitor de TVA reprezinta o sarcina destul de importanta pentru orice contribuabil.
Aceste operatiuni se efectueaza in situatia in care cifra de afacere nu atinge plafonul de scutire de TVA.Pentru a descrie mai eficient situatia de mai sus trebuie precizat concret faptul ca de la 1 ianuarie 2011 conform articolului 152 alin 7 din Codul fiscal"Un contribuabil ce in anul precedent a realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire de TVA poate sa opteze pentru renuntarea la inregistrarea in scopuri de TVA
legea stabileste ca un ultim decont depus in calitate de platitor de TVA se va efectua ajustarea de TVA pentru toate situatiile ce se impun dupa cum urmeaza:
"Persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta in termenul stabilit de prezentul alineat se obliga sa depuna decontul de TVA prevazut la articolul 156 alin 2 pentru operatiunile realizate in cursul lunii ianuarie pana la data de 25 februarie inclusiv
Astfel TVA se impune pentru:
635-cheltuieli cu TVA pe valoarea adaugata aferenta ajustari
4427-TVA de colectat cu suma
2. Se considera ca pentru avansuri va fi inscrisa in contabilitate ajustarea dupa cum urmeaza:
409=4426
409-furnizori debitori
4426-TVA deductibil
Aceste operatiuni se efectueaza in situatia in care cifra de afacere nu atinge plafonul de scutire de TVA.Pentru a descrie mai eficient situatia de mai sus trebuie precizat concret faptul ca de la 1 ianuarie 2011 conform articolului 152 alin 7 din Codul fiscal"Un contribuabil ce in anul precedent a realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire de TVA poate sa opteze pentru renuntarea la inregistrarea in scopuri de TVA
legea stabileste ca un ultim decont depus in calitate de platitor de TVA se va efectua ajustarea de TVA pentru toate situatiile ce se impun dupa cum urmeaza:
"Persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta in termenul stabilit de prezentul alineat se obliga sa depuna decontul de TVA prevazut la articolul 156 alin 2 pentru operatiunile realizate in cursul lunii ianuarie pana la data de 25 februarie inclusiv
Astfel TVA se impune pentru:
- stocul de bunuri si servicii existent la data de 31.01.2011
- avansurile platite pentru bunuri si servicii deduse anterior datei de 31.01.2011 pentru ca bunurile si serviciile urmau sa fie livrate ulterior
- bunurile de capital
- ajustare de TVA pentru stocuri si bunuri de capital
635-cheltuieli cu TVA pe valoarea adaugata aferenta ajustari
4427-TVA de colectat cu suma
2. Se considera ca pentru avansuri va fi inscrisa in contabilitate ajustarea dupa cum urmeaza:
409=4426
409-furnizori debitori
4426-TVA deductibil
Monday, September 5, 2011
PUTEM FACE BANI LUCRAND ACASA CU GOOGLE ONLINE?
Raspunsul este Da! Nu cred ca este lume care nu a auzit de programul Google adsense .Programul Google adsense este considerat cel mai bun program care ajuta mii de webmasteri sa devina milionari in ziua de azi .Google adsense ajuta editorii de mici si mari websiteuri pentru a castiga bani din reclame platite in momentul cand cineva iti viziteaza pagina web si primesti un clik valid pe respectiva reclama platita.La prima vedere pare o buna oportunitate de a castiga niste bani,dar nu este deloc usor in primul rand pentru ca necesita multa munca.
Mii de persoane posesori de websiteuri sau bloguri au inceput sa isi puna diferite reclame platite de Google si sa castige bani in momentul cand cineva dadea un clik valid.Pentru a demara acest gen de afaceri este necesar alocarea a catorva ore pe zi.Multe persoane au renuntat la joburile lor zilnice pentru a se ocupa de acest gen de afaceri.
Nu cred ca exista in lume un program de afiliere care sa fie comparat cu Google Adsense .Ar putea sa devina principala sursa de venituri pe care ati putea sa o castigati online.Fiecare persoana poate sa castige diferite sume de bani ,nu existand limita de castig .Sunt persoane care reusesc sa realizeze intre 100$- 1000 000 $ pe luna .Asta depinzand in primul rand cat trafic poate sa realizeze siteul sau blogul respectiv.Intrebarea care se pune cum lucreaza mai concret programul Google Adsense si cum isi distribuie Google anunturile sponsorizate pe milioanele de websiteuri din intreaga lume.Sa presupunem ca avem un website al carui continut principal este moda,atunci reclamele platite vor fi de moda.
Reclamele Google adsense au diferite forme incluzand bannere si reclame gen text de diferite marimi .Fiecare advertiser plateste diferit deci veti primi clikuri a caror valoare o sa difere de la advertiser la advertiser.General vorbind cu cat traficul siteului su blogului respectiv este mai mare cu atat castigul va fi mai mare.Valoarea clikurilor varieaza intre 5 centi si 5$ astea sunt valorile medii pe care ar trebui sa le stiti.
Atunci cand va hotarati sa puneti anunturi sponsorizate de Google pe site sau blog trebuie sa aveti grija unde puneti acele anunturi sponsorizate astfel incat sa atrageti cat mai mult trafic pe acele anunturi,cu cat atrageti mai mult trafic cu atat veti primi mai multe clikuri si implicit mai multi bani
Sunday, September 4, 2011
FRANCHIZA LA BOUCHERIE
Brandul La Boucherie reprezinta un lant de restaurante si are ca meniuri preparate din carne de vita,aperitive,fripturi,salate,deserturi.Primul restaurant La Boucherie a fost creat in anul 1974 la Megeve Franta de catre Jacques Salmon .Dupa 5 ani de la lansarea primului restaurant Jacques deschide un al doilea restaurant in Annemasse iar in anul 1987 isi consolideaza brandul La Boucherie care poate fi obtinut si in sistem franchiza.
In continuare va voi prezenta ce anume trebuie sa stiti si sa faceti pentru a intra in posesia ei:
Franchiza La Boucherie este disponibila in Romania avand doua afaceri distincte "La Boucherie cafe" si "La Boucherie Restaurant
Conditii accesare franchiza:
- durata contractului 10 ani
- drept de exclusivitate pe tara
- transmitere completa de know-how
- asistenta totala pentru implantarea restaurantelor
- dreptul de a deschide 3 restaurante in decurs de 3 ani
- training pe o perioada de 2,3 luni din partea franchizorului(companiei mama)
- pregatire pentru inaugurarea resturantului prin prezenta unuia dintre reprezentanti companiei
- sustinerea franchizatului de la inceputul contractului pana la sfarsitulu lui
- restaurant cu un numar de 100 -150 locuri
- vadul trebuie sa fie in centru orsului
- suprafata 350-450 m in centrul orasului
- capital 44 500 euro pentru Boucherie Cafe si 54 500 euro pentru Boucherie Restaurant
- taxa de franchiza 4% din rulaje
- redeventa de 3000 euro pentru fiecare restaurant in parte
Subscribe to:
Posts (Atom)