Monday, September 19, 2011

PLAN DE AFACERI CRESTEREA PREPELITELOR

Buna ziua! azi va voi prezenta un rezumat a unui plan de afaceri al carui obiect principal de activitate il reprezinta cresterea prepelitelor.
Planul de afaceri cuprinde mai multe capitole:

I CUPRINS
II DESCRIEREA AFACERI
III PRODUSE SI SERVICII
IV PLAN DE MARKETING
V PLAN OPERATIONAL
VI MANAGEMENT SI ORGANIZARE
VII COSTURI AFACERE
VIII PLAN FINANCIAR

II DESCRIEREA AFACERI

Cresterea prepelitelor reprezinta o buna oportunitatea de afacere asta in primul rand carni foarte gustoase .Carnea de prepelita se bucura de o mare cuatare atat la noi in tara cat si in alte tari fiind folosite ca hrana inca din cele mai vechi timpuri.La noi in tara piata de prepelite are un potential de crestere mare.Si de aceea consider ca demararea unei afaceri al carui obiect principal de activitate il reprezinta cresterea prepelitelor este o buna oportunitate de afaceri.

In Romania prepelitele au fost crescute si selectionate inca din anul 1960 in cadrul I.C.A.P.A.M Balotesti iar dupa 1990 s-a exitns rapid catre firme mici .Prepelitele sunt exploatate atat pentru carne cat si pentru oua.Cresterea prepelitelor nu este o activitate destul de grea ne propunem sa crestem prepelite atat pentru carne cat si pentru oua.Piata noastra tinta o reprezinta lanturile de hypermarketuri,restaurantele,magazinele cu preparate din carne si distribuitorii .

Produsul nostru este destinat tuturor consumatoriilor ,adica persoanelor interesate de o alimentatie sanatoasa,aria de desfasurare a activitatii o reprezinta in prima etapa Judetul Constanta.Afacerea va fi condusa de catre un singur asociat .

III PRODUSUL

Carnea si oul de prepelita sunt cunoscute pentru caracteristicile medicale pe care acestea le indeplinesc fiind recomandate pentru tratarea diferitelor afectiuni ale inimii ,ale stomacului,ale sistemului circular sau ale aparatului respirator.Comparativ cu oul de gaina oul de prepelita are un continut de colesterol de 1,4 % fata de 4% cat se inregistreaza fata de oul de gaina.

Din punct de vedere al continutului de vitamine si minerale oul de prepelita oul de prepelita are de 6 ori mai mult vitamina B1,de 5 ori mai mult fier si fosfor decat oul de gaina.

In lume exista aproximativ 15 tipuri de prepelita dintre cele mai importante amintim :"prepelita japoneza","prepelita faraon" care sunt cel mai des intalnite in crescatorii.Un aspect important de care ar trebui sa tineti seama este acela al spatiului unde sa amplasati boxele,deobicei preplitele nu solicita un spatiu mare .Pe un spatiu de 1m patrat pot fi tinute aproximativ 120 prepelite.Densitatea recomandata pentru 1 metru patrat fiind de 80-100 capete pentru a obtine o productie obtima.Temperatura mediului ambiant trebuie sa fie cuprinsa intre valorile de 18-25 grade celsius si feriti de curent.

crescatoriile de prepelite pot fi orientate fie pentru cresterea de oua ,carne sau mixte .Specialistii recomanda pentru fecundare 3 masculi si 9 femele pentru a asigura o fecundare de 100%.

Nutritia:

Nutritia prepelitelor reprezinta 70 % din investitia initiala facuta de un crescator intr-o astfel de afacere.in general in Romania hranirea prepelitelor se face cu furaje uscate in diferite combinatii.Un proces de hranire obisnuit poate consta intr-o dieta apropiata de cea a gainilor, suplimentata cu proteine precum faina de peste, srot de soia sau lapte praf furajer.
Pentru o crescatorie profesionista, in care este necesar un proces de crestere mai rapid, se va apela la diete cu un inalt grad de proteine. Un ou de prepelita cantareste aproximativ 10% din greutatea prepelitei adulte, fata de 5-6% cat este raportul la gaina, iar o prepelita poate produce si 2 oua in 24 de ore. Astfel, calitatea furajului utilizat la hranire devine esentiala, de compozitia lui depinzand asigurarea sanatatii pasarii si implicit calitatea oualor rezultate. Pentru prepelitele aproape ajunse la maturitate, se recomanda o dieta care sa contina cel putin 1,25% fosfor si 3,5% calciu, desi se poate ajunge si la o pondere de 3,9% calciu in perioadele calduroase de vara, atunci cand prepelitele mananca mai putin, dar au nevoie de calciu pentru oua. Este de retinut faptul ca o prepelita adulta consuma intr-o zi o cantitate de furaj de aproximativ 25 de grame.

Incubarea:

Prepelitele prezinta o maturizare sexuala precoce, astfel ca femela depune primul ou dupa 6-7 saptamani, si poate depune pana la 350 oua intr-un an, iar masculii pot fi folositi la acuplare dupa 40 de zile. Incubarea de prepelite si cresterea acestora nu sunt foarte complicate, insa este esential ca ouale folosite pentru incubat sa nu fie mai vechi de 10 zile. Temperatura de incubare este de 37,5 grade Celsius, si umiditatea de 60% in primele 14 zile. Din ziua a 14-a, pana la iesirea din oua, temperatura ramane intre aceleasi limite ca in perioada anterioara, dar umiditatea trebuie ridicata la 80%. Puii de prepelita se iau din incubator cand sunt uscati bine. In prima perioada de crestere a puilor de prepelite trebuie mentinuta temperatura de 37 grade Celsius. Pentru administrarea de apa se pot utiliza adapatoare pentru pasari, iar ca furaj se poate administra, in primele 5 saptamani, Starter pentru curci sau starter anume pentru prepelite.

IV PLAN DE MARKETING

Principalele piete de desfacere pentru valorificarea prepelitelor il reprezinta hypermarketurile,restaurantele si hotelurile din judetul Constanta cu o populatie de 340 000 locuitori reprezinta principala piata de desfacere

Avantajele si beneficiile cresteri de prepelite:
• dimensiunile mici (care permit de exemplu sa gazduim 100-110 indivizi pe metru patrat);
• cantitatea mica de furaje consumata zilnic (25-30g pentru o prepelita adult);
• pentru demararea unei mici crescatorii investitia este convenabila
• ouatul precoce, abundent si regulat (femela depune primul ou dupa 6-7 saptamani, iar daca este bine ingrijita poate produce pana la 350 oua/an)
• prepelita de carne (faraon) poate fi comercializata la 40-50 de zile avand o greutate de cca. 350-400 grame/buc
• crestere si maturizare sexuala rapida (dupa 40 de zile masculii sunt folositi pentru reproductie)
• rezistenta la boli (daca se pastreaza conditiile optime de igiena, furajare si climat nu apar probleme de sanatate)
• intrebuintari multiple: oua, carne, repopulare, dresajul cainilor de vanatoare.

Consumatorii:

Populatia orasului Constanta reprezinta piata tinta a politicii noastre de marketing ,ea cuprinzand populatia din toate grupele sociale indiferent de varsta carnea de prepelita avand o mare cautare in randul populatiei datorita gustului si nivelului scazut de colesterol.

In urma unei analize efectuate am identificat aproximativ 50 de hoteluri si restaurante ca potentiali clienti,dar si retelele de supermerketuri si hypermaketuri cum ar fi:(Profi,Aliment Murfatlar,Metro,Carefour,Kaufland,Selgros,Real)

Competitia:

In urma analizei desfasurate in judetul Constanta am ajuns la concluzia ca piata este dominata de mici fermieri care nu poat sa aisgure cerinta de pe piata .Avantajul fata de concurenta este acela ca avem deja incheiate contracte cu retele de supermarketuri .Deasemenea productia care o preconizam este mult mai mare fata de concurenta.

Promovarea:

Politica firmei ales o metoda de promovare agresiva si anume de a discuta direct cu clientii si ai ma refer la lanturile de supermarketuri aflate in judetul Constanta ,unde am reusit sa incheiem precontracte cu aceste firme la un pret de 30 ron/kg de carne

Locatia:

Locatia unde ferma isi va derula activitatea o reprezinta localitatea Valu lui Traian din judetul Constanta

Canalele de distributie:

Marfa va fi preluata de la sediul firmei catre lanturile de supermarketuri

V PLAN OPERATIONAL (urmeaza continuarea)

1 comment: