Actuala recesiune economica a determinat pe langa o groaza de falimente si posibilitatea ca unele societati sa nu reuseasca sa achite facturile la timp catre diversi furnizori.Pe piata romaneasca exista multe societati care au inca restante de plata in ceea ce priveste facturile catre terti.
Neinregistrarea la timp a facturilor reprezinta un anume caz pentru economisti.Ce ne facem cand nu stim sa inregistram in contabilitate neachitarea unei facturi dintr-un anterior.
In continuare va voi prezenta cum anume trebuie sa inregistrati in contabilitate neachitarea unei facturi primite intr-un an anterior.
Mai intai de toate trebuie sa stiti ca o actiune ce are ca obiect o creanta neincasata se stinge prin prescriptie daca nu a fost executata in termenul stabilit de lege.Prescrierea datoriilor neincasate este reglementata de Codul Fiscal.
Prescriptia unei facturi neincasate presupune trecerea unei anumite perioade de timp,dupa care debitorul numai poatefi obligat la plata restantei respective si numai poate fi executat silit.
Termenul de prescriptie al creantelor neincasate alte decat cele de stat sa curga de la data in care se cere expres executarea silita,in speta de la data prevazuta in contractul respectiv.
Conform Codului Fiscal creantele si datoriile in valuta se inregistreaza in timpul anului atat in lei la cursul de schimb de la data efectuarii operatiunilor respective comunicat de Banca Nationala A Romaniei cat si in valuta.
Operatiunile in valuta sunt inregistrate initial in lei prin aplicare cursului de schimb valutar in ziua respectiva.Putem realiza asta cu ajutorul conturilor:
- 665-cheltuieli din diferente de curs valutar
- 765-venituri din diferente de curs valutar
658 - 411
658-alte cheltuieli de exploatare
411- clienti
No comments:
Post a Comment