Thursday, March 29, 2012

REGISTRUL DE INCASARI SI PLATI


Constat de ceva timp incoace ca diverse persoane au renuntat de la statutul SRL al proprilor firme si au trecutla statul de P.F.A(Persoana fizica autorizata) .Trecera la statul de PFA pe langa faptul ca te scuteste de plata mai multor taxe si impozite,ofera si o simplificare a activitatii de organizare.

Daca pentru firme documentul reprezentativ il reprezinta Bilantul Conabil,pentru persoanele fizice autorizate documentul reprezentativ il constituie "Registrul Jurnal de Incasari si Plati.

In continuare va voi prezenta la ce ne foloseste si care este scopul lui.Putem afirma ca Registrul Jurnal de Incasari si Plati este un document in care sunt stabilite diversele situatii financiare a celui ce desfasuara respectiva activitate economica si pentru a avea un reper in plata taxelor si impozitelor,deasmenea mai este folosit si ca document de inregistrare a situatiilor financiare.

Registrul de incasari si plati se intocmeste intr-un singur exemplar de catre contribuabili,in care sunt trecute inregistrarea operatiunilor in baza unor anumite documente justificative pe care contribuabilul care desfasuara activitati economice le realizeaza.
Inregistrarile in registru sunt trecute in ordinea in care se inregistreaza facturile,fiind numerotate fara a se lasa randuri libere dupa care este parafat si inregistrat la organul fiscal de pe raza judetului in care respectivul contribuabil isi desfasuara activitatea.
De retinut ca in registrul jurnal de incasari si plati se inregistreaza nu numai operatiunile in numerar cat si cele efectuate prin contul curent la banca.

Contribuabilii platitori de taxa de valoare adaugata vor inregistra sumele incasate sau platite.Operatiunile inregistrate in registrul jurnal de incasari si plati se totalizeaza anual,operatiunile fiind numerotate.Numaratoarea filelor se va face in ordinea crescatoare iar dupa completare se deschide un nou registru.Atunci cand dorim sa efectuam o evidenta contabila in partida simpla trebuie sa inregistrati asa cum spuneam putin mai sus fiecare operatiune in ordine cronologica in functie de data de intocmire sau de intrare a documentelor.Registrul se editeaza lunar si trebuie inregistrat si parafat la organul fiscal

No comments:

Post a Comment